מה ההבדלים בין הנפקה פרטית להנפקה ציבורית?

איך מתבצעת הנפקה? באיזה שלב פונים למוסדיים ומתי למשקיעים פרטיים? שיחה פתוחה עם רוני יגרמן, שותף מייסד ב-EXITEAM, שאחריה נבין טוב יותר את ההבדלים בין הנפקה פרטית להנפקה ציבורית

מהי הנפקה פרטית?

"99% מהחברות בעולם מגייסות כסף בהנפקה פרטית, כאשר החברה מאתרת משקיע ומקצה לו מניות. למה רוב ההנפקות נעשות בצורה פרטית? כי כשהגיוס נעשה באופן פרטי התהליך הרבה יותר פשוט – ללא פיקוח או רגולציה". 

אתה יכול לתת דוגמה?

"למשל, אם אדם מחליט להקים רשת חנויות, אבל אין לו הון מספיק גדול משל עצמו, הוא יחפש שותפים. אם נניח הוא צריך 10 מיליון שקלים לביצוע המהלך, הוא יפנה לחברים ומשפחה, ויגייס את הכסף. אם הוא מוצא 10 חברים, שכל אחד מהם נותן לו מיליון, ההחזקה בחברה יכולה להתבצע כך: כל אחד יקבל 5% ולעצמו הוא ישאיר 50% מהחברה". 

ולעומת זאת, מה קורה בהנפקה ציבורית?

"חברה שרוצה לגייס כסף מהציבור, ומעוניינת שמניית החברה תהיה בעלת ערך כל הזמן, חייבת ללכת לבורסה לניירות ערך ולבצע הנפקה ציבורית".

רוני יגרמן, שותף מייסד ב-EXITEAM

רוני יגרמן, שותף מייסד ב-EXITEAM

איך מתנהל ההליך? מתי כותבים תשקיף?

"הליך ההנפקה מאוד דומה בכל המדינות. הולכים לבנק השקעות שנקרא חתם, שוכרים עורכי דין ורואי חשבון שיערכו דוחות כספיים לפי תקינה חשבונאית בינלאומית. לאחר מכן כותבים מסמך של 150-200 עמודים, המתאר את החברה על כל גווניה, את צורת הגיוס ואת ניירות הערך או המניות דרכן רוצים לגייס את הכסף. למסמך הזה קוראים גם תשקיף.

"את התשקיף מגישים לרשות לניירות ערך, לה אחריות מבחינת המדינה לאשר את המסמך ולוודא שהוא באמת עונה על הקריטריונים. הרשות לניירות ערך תבקש לראות חוזי שכר ונתונים אחרים, ובמקרים רבים תיתן גם מאות הערות על התשקיף. החברה תתקן ותבהיר את המסמך, עד שהרשות תהיה מרוצה מהתיאור שקיים בתשקיף ותאשר אותו. ברגע שיש תשקיף מאושר אפשר לצאת לגייס כסף". 

ממי מגייסים? כמה זמן אורך התהליך?

"אפשר לגייס ממשקיעים מוסדיים – קרנות פנסיה, חברות ביטוח, קרנות גידור ועוד; או מהציבור – מאנשים פרטיים כמו גברת כהן מחדרה. הגיוס מאנשים פרטיים נעשה על ידי ברוקרים ובתי השקעות שמציעים את זה ללקוחות שלהם. 

"לדוגמה, אנשים בעלי חשבון של ניירות ערך יכולים להשתתף בהנפקות. לרוב תהליך הגיוס אורך פחות מחודש, וכולל מצגות למשקיעים הגדולים". 

למה חברות בוחרות לצאת להנפקה ציבורית?

"קודם כל, כי הן רוצות שיהיה להן נייר סחיר, אותו תמיד אפשר לממש. כשהחברה ציבורית, תמיד אפשר למכור את המניות שלה בשוק. לעומת זאת, אם החברה פרטית, המניות שלה לא נזילות. 

"שתי סיבות מרכזיות נוספות הן מוניטין ומיעוט בהתערבות. ראשית, הנפקה ציבורית עשויה להגדיל את המוניטין של החברה ולתרום לפרופיל הציבורי שלה. שנית, כאשר מגייסים כסף ממשקיע פרטי, לרוב הוא יהיה מעורב יותר בנעשה בחברה, לעומת במקרה של גיוס כסף מהציבור, שמשאיר את השליטה בידי החברה". 

ואיך המודל של EXITEAM משתלב בשיחה שלנו?

"המודל של EXITEAM משלב בין הנפקה פרטית וציבורית. אנחנו נכנסים בהנפקה פרטית, בין חצי שנה לשנה לפני ההנפקה הציבורית, מגייסים לחברה אג"ח להמרה, מלווים את החברה ובסופו של דבר מסייעים לה להגיע להנפקה ציבורית וצמיחת ערך".